Ben je op zoek naar een snelle, stabiele hostingprovider voor je blog of website? Als je antwoord hierop ja is, dan moet je deze review over Siteground zeker gaan lezen. Siteground bestaat sinds 2004 en is inmiddels uitgegroeid tot één van de beste of misschien wel beste hostingproviders van dit moment. Siteground heeft een eenvoudig websitebeheer, is voor 99% up-time, snel en met name de klantenservice van Siteground is werkelijk fantastisch. In deze review lees je gedetailleerd waarom Siteground voor mij de beste hostingprovider is.
SiteGround Review: Waarom is Siteground hosting de beste optie voor jouw website(s)?
Siteground is wereldwijd één van de meeste populaire hostingproviders en niet zonder reden. Het biedt een ongelooflijk scala aan opties voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Het bevat verschillende hostingpakketten waarvan er altijd wel één is geschikt.
Je kunt zelfs een hostingpakket samenstellen samen met Siteground dat speciaal is gemaakt voor jouw website! Echter zijn de shared hosting pakketten van Siteground meer dan genoeg voor de meeste websites!
In deze review zal ik me dan ook voornamelijk richten op de shared hosting pakketten van Siteground. Naast shared hosting heb je ook nog:
Cloud hosting
Bij Cloud hosting wordt de server voor je website niet op één locatie gebruikt, maar op meerdere locaties. Je website maakt dan ook gebruik van verschillende servers. Het voordeel hiervan is dat je website beter is bestand tegen enorme pieken aan bezoekers op je website.
Daarnaast is Cloud Hosting ook handig als je bezoekers krijgt van over de hele wereld. De servers van je cloud hosting provider kunnen namelijk in verschillende landen staan.
Hierdoor kan een Amerikaan de website bereiken vanuit een server uit Texas, en een Nederlander de website bereiken vanuit een server in de Eemshaven. Dit maakt het allemaal net wat sneller.
Dedicated servers
Bij shared hosting zoals de naam al een beetje zegt, deel je de server met andere websites. Dit geldt overigens ook voor cloud hosting. Bij een dedicated server ligt dit anders. Bij een dedicated server huur je een server in een datacentrum waar alleen jouw website op staat. Dit is eigenlijk alleen nodig wanneer je een hele zware website hebt.
Enterprise hosting
De enterprise hosting is een op maat gemaakte plan speciaal voor de eisen voor jouw website!
Shared Hosting Siteground
De shared hosting pakketten van Siteground zijn van hoge kwaliteit. Het is over het algemeen wat duurder dan de meeste hostingproviders die shared hosting aanbieden, maar het is het geld 100% waard. Siteground is sneller, gebruiksvriendelijker en bied meer functies aan dan de meeste hostingpakketten van andere hostingproviders.
Klanten van SiteGround profiteren van de gratis Cloudflare CDN’s en SSL-certificaten. Verder bevatten de hostingpakketten ook nog een cachingsysteem (optimalisatie website) en een migrator module waarbij je websites makkelijk kunt verhuizen, zonder dat er technische kennis bij komt. Bij veel hostingpakketten van andere providers heb je al deze functies niet.
Ik kom in deze review op alle functies die Siteground heeft terug. Je kunt bij Siteground kiezen tussen 3 shared hosting pakketten.
Start-Up Hosting
Het start-up pakket is ideaal voor mensen met een kleine website. Je hebt 10 gb ruimte en het is geschikt voor ongeveer 10,000 bezoekers per maand. Je krijgt in dit pakket gratis een ssl certificaat, cdn cloudfare en dagelijkse back ups. De prijs van dit pakket is in het eerste jaar 4,78 euro inc btw per maand. Het tweede jaar betaal je 12,04 euro inc btw per maand.
Growbig Hosting
Het Growbig pakket wordt door Siteground zelf aangeraden en persoonlijk vind ik dit ook de beste optie. Je kunt ongelimiteerd websites op je hosting zetten en hebt de beschikking tot extra functies zoals het stagen van je website, een gratis verhuizing van je website en een cachingsysteem voor het optimaliseren van je website.
Daarnaast heeft dit pakket een betere performance waardoor je website sneller is en kan het ongeveer 25,000 bezoekers per maand aan. Het eerste jaar betaal je 7,80 inc btw per maand, het tweede jaar is dit 21,72 euro inc btw per maand.
Gogeek Hosting
Het Go geek pakket is qua performance maar een klein beetje beter dan het Growbig pakket. Het verschil tussen deze pakketten zit vooral in het white-label site management. Dit is ideaal voor webdesigners die naast webdesign ook hosting aanbieden.
Zo kun je websites van klanten beheren, maar hebben klanten zelf ook nog toegang tot de site tools van de website zonder dat de Siteground branding te zien is.
Daarnaast kun je rond de 100,000 bezoekers per maand op je websites krijgen zonder dat het performances zal inleveren. Het eerste jaar betaal je 14,46 inc btw per maand, het tweede jaar is dit 36,24 euro inc btw per maand.
Hosting limiet
Zoals je kunt zien in alle drie de pakketten biedt Siteground geen onbeperkte bezoekersaantallen aan.
- Start-up pakket: 10,000 bezoekers per maand.
- Growbig pakket: 25,000 bezoekers per maand.
- Go-geek pakket: 100,000 bezoekers per maand.
Dit is niet per se een probleem, want in feite is Siteground alleen maar eerlijk tegen jou. Het is alleen iets waar je op moet letten mocht je duizenden bezoekers per maand op je website krijgen.
Je zult zien dat je bij sommige andere hostingproviders een onbeperkt aantal bezoekers op je website kunt krijgen per maand, maar dit is pure marketing en onzin. Als je er bij nadenkt weet je wel dat er altijd een limiet zal zijn op een server zelfs bij de beste servers.
De maandelijkse bezoeken zijn overigens slechts een schatting op basis van normaal gebruik. Als jij je site optimaliseert, kan SiteGround meestal meer bezoekers verwerken zonder dat het performance problemen zal opleveren.
Dus eigenlijk komt het erop neer dat Siteground gewoon heel transparant is en duidelijk aangeeft wat jouw pakket aan kan zonder dat het snelheid zal inleveren of offline kan gaan.
Website online zetten bij Siteground
Zodra je voor een hosting pakket hebt gekozen en hebt betaald wat overigens kan met Ideal. Kun je inloggen met je accountgegevens. Vrijwel direct zie je een knop met ”new website”. En moet je volgende stappen uitvoeren om je website online te krijgen.
1.Kies een domein.
Het eerste wat je moet doen is de domeinnaam van je website aanmaken. Dit kun je doen door te klikken op New Domain. Mocht het nou zo zijn dat je al een domeinnaam hebt bij een andere provider, klik dan op Existing Domain. Wil je al met je website beginnen maar heb je nog geen domeinnaam of wil je de website later verhuizen naar je domeinnaam? Klik dan op Temporary Domain.
2. Setup Site.
Nu is het tijd om je website te installeren. Je klikt op start New Website en kiest vervolgens de applicatie waarop jij je website wilt runnen. Over het algemeen kiest iedereen voor wordpress en dat is ook wat ik aanraad. Er wordt vervolgens gevraagd om een inlognaam en wachtwoord aan te maken. Deze gegevens zijn later nodig om in je wordpress in te loggen. En dat is het eigenlijk, je moet alleen nog op finish klikken en je website wordt geinstalleerd om vervolgens binnen 2 minuten dit scherm voor je te krijgen:
Zoals je kunt zien op de afbeelding kun je naar je website gaan, maar ook naar je wordpress waar jij je website kunt aanpassen. In het Site Tools gedeelte heb je onder andere de mogelijk om email accounts aan te maken, je gratis ssl certificaat te activeren en om je dagelijkse backups te gebruiken mocht er iets misgaan met je website.
Snelheid/Performance Siteground Hosting
Wanneer iemand het adres van je website in typt en op enter drukt, wordt er een verzoek naar je webhostingserver gestuurd voor de bestanden. Het is in de eerste plaats de taak voor de hostingserver om de gevraagde bestanden zo snel en zo efficiënt mogelijk naar de browser van de bezoeker te sturen.
Natuurlijk spelen plugins, opbouw en optimalisatie van de website ook een rol in hoe snel een webhostingserver je bestanden kan versturen naar de browser van de bezoeker.
Siteground doet veel beloften over de snelheid van de website op hun servers. En ik moet zeggen ze leveren en voldoen aan de beloften die ze maken. In combinatie met de cache plugin waar ik later op kom is mijn website super snel.
Eén van de belangrijkste factoren van sitesnelheid is Time To First Byte (TTFB) oftewel hoe snel reageert de server op de eerste byte van het eerste bestand. Hoe sneller dit is hoe sneller bezoekers kunnen zien dat de website geladen wordt. Hier onder kun je de performances van mijn website bekijken die ik host op Siteground.
Zoals je kunt zien is mijn website super snel en is het binnen een halve seconde volledig geladen. Nu moet ik toegeven dat het een website is dat niet heel groot is en weinig plugins heeft en daarom ook sneller tot deze prestaties kan komen.
Daarom heb ik hieronder ook nog een resultaat van een veel zwaardere website/webshop met 20 plugins (wat veel is) zoals Woocommerce dat bekend staat als een zware plugin.
Je ziet dat de laadtijd 2,3 seconden is en dat is redelijk indrukwekkend voor een website als deze. Ik heb dezelfde website op strato gehost en daar ging de laadtijd minimaal naar 6 seconden en vaak langer. Bij Siteground zal je site dus ongeveer tussen een halve seconde tot 2 seconden geladen zijn.
Naaste de snelle serverprestaties heeft Siteground grote datacenters over de hele wereld. Dit is belangrijk omdat de fysieke afstand die je websitebestanden moeten afleggen belangrijk is voor de laadtijd van je website.
Met name voor ons Nederlanders is dit aantrekkelijk want Siteground heeft ook een datacenter in Amsterdam. Je kunt er dus van verzekerd zijn dat mensen in Nederland je website snel kunnen bereiken.
Maar omdat Siteground ook datacenters in Chicago, Londen en Singapore heeft kan jouw website ook in het buitenland snel bereikt worden.
Dit is bij veel hostingproviders niet het geval. Ze hebben vaak één datacenter op één locatie waar alle klanten op staan.
Ten slotte doet SiteGround goed werk met het toewijzen van resources. Een shared hosting-server deelt per definitie resources tussen verschillende klanten. Veel hostingbedrijven stellen zeer lage geheugenlimieten in op sites om de prestaties te beperken.
Voor zover ik kan zien aan mijn installaties, doet Siteground dit absoluut niet en heeft het in verhouding tot vele andere hostingproviders een hoog geheugen limiet en is het veel stabieler.
Extra Functies Siteground
Zoals ik al eerder heb vermeld in dit artikel bevatten de hostingpakketten van Siteground veel extra functies. Ik zal ze hier allemaal beschrijven.
Gratis SSL Certificaten
Een SSL certificaat is tegenwoordig een must voor je website. Heb je dit niet dan geeft de browser aan dat je website niet veilig is. Dit schrikt bezoekers af, maar ook google vind dit niet leuk.
Bij Siteground krijg je gelukkig onbeperkt gratis Let’s Encrypt Wildcard SSL-certificaten die je binnen een paar klikken kunt activeren. Tegenwoordig krijg je bij de meeste providers gratis SSL-certificaten dus zo bijzonder is het niet meer, maar Siteground was wel één van de eerste providers met deze functie! In de onderstaande afbeeldingen zie je hoe je een SSL-certificaat toevoegt aan je website.
Klik op de hamburger menu button.
Ga vervolgens via security in het menu naar SSL Manager.
Nu kun je je gratis SSL-Certificaat installeren, dit doe je door Let’s Encrypt te selecteren en vervolgens op Get klikken. Nu zal Siteground een SSL-Certificaat op je website installeren.
En dat is het in principe. Je website is nu beveiligd en te bereiken via het beveiligde https in plaats van het onbeveiligde http.
HTTPS Enforce
Nu kan het zijn dat je op je website kijkt en ziet dat je website nog steeds niet 100% beveiligd is. Dit komt omdat de server nog een aantal elementen op je website redirect naar http in plaats van https. Dit probleem is makkelijk te verhelpen met de HTTPS Enforce van Siteground.
Om dit te doen ga je weer naar security in je site tools menu. Vervolgens zie je daar HTTPS Enforce staan en heb je de mogelijkheid om het te activeren. Daarna kun je weer terug naar je website en zul je zien dat je website een beveiligd slotje heeft.
Dagelijkse Backups
Siteground maakt elke ochtend om 8:00 een back-up van je website. Mocht er iets fout’s gaan met je website dan kun je door middel van backups je website weer herstellen. Je kunt bij Siteground tot 30 dagen terug. Een backup maken kun je eenvoudig doen door naar backups te gaan onder het kopje security in het menu van de site tools. Ik vind dit persoonlijk zeer fijn omdat ik weet dat mocht er iets misgaan met de website dit snel weer te herstellen is met een backup. Veel hostingproviders maken geen dagelijkse backup’s of het systeem zit veel onduidelijker in elkaar.
Supercacher en Siteground Optimizer
Siteground heeft een eigen cache systeem om je website optimaal te laten presteren. De Supercacher-services zijn ontwikkeld door Siteground hun eigen serveroptimalisatie-experts.
Deze plugin kan de laadsnelheid van je website aanzienlijk verbeteren. Er zijn 3 verschillende caching-opties voor maximale optimalisatie voor al je websites.
Ik heb mijn websites getest met en zonder de supercacher en kan bevestigen dat mijn website aanzienlijk sneller is met het caching systeem Supercacher van Siteground.
Daarnaast biedt Siteground een aantal functies aan om je website efficiënter te laten werken waardoor je website beter presteert en dus sneller zal zijn. Let wel op: Functies hieronder in de afbeelding kunnen je website breken. Test het één voor één om problemen te voorkomen.
Siteground Migrator
De Siteground migrator vind ik een fantastische functie dat het verhuizen van je website heel makkelijk maakt. Echter moet ik er wel bij zeggen dat het alleen werkt voor websites die beheert worden onder wordpress.
Mocht het nou zo zijn dat jij je wordpress website bij een andere hosting hebt en je wil het naar Siteground verhuizen? Dan maakt de Migrator van Siteground het jou een stuk makkelijker om je website te verhuizen.
Je klikt in je account op new website en kiest vervolgens voor New Domain of Existing Domain. Vul vervolgens je domeinnaam in en klik op continu. Nu zul je de keuze hebben om je website te migreren. Klik op migrate website en kies voor WordPress Automigration.
Na dit proces en de installatie van je wordpress website krijg je een token dat je moet gebruiken om je website te verhuizen. Download de Siteground Migrator plugin en zet het op je website dat verhuist moet worden naar Siteground. Vervolgens gebruik je de token dat je hebt gekregen en je website kan verhuist worden zonder dat je nog iets hoeft te doen.
Wil je je er toch niet aan wagen om je website zelf te verhuizen? Dan heb je ook de optie om je website gratis te laten verhuizen door de professionals van Siteground. Echter heb je deze mogelijkheid alleen als je kiest voor het Growbig of Go-geek pakket (dit is wel eenmalig). Normaal gesproken kost het verhuizen van je website door de professionals van Siteground 24 euro ex btw.
Klantenservice Siteground
Naast de performance van de website is de klantenservice één van de grootste redenen waarom ik bij Siteground zit. Ik heb nergens anders een betere klantenservice gezien dan bij Siteground. Je kunt de medewerkers 24/7 bereiken via de chat of telefoon voor alle technische problemen of vragen dat je hebt.
Daarnaast zijn de medewerkers zeer vriendelijk en doen ze er alles aan om jouw probleem op te lossen. Voor de mensen die geen Engels kunnen is er wel een probleem. Siteground is namelijk een internationale hostingprovider waardoor de chat alleen in het Engels mogelijk is.
Voor en Nadelen Siteground
Zoals je in deze review gelezen hebt ben ik ontzettend enthousiast over Siteground en zie ik met name voordelen bij Siteground ten opzichte van andere hostingproviders. Echter heeft Siteground ook enkele nadelen die ik hieronder zal benoemen.
Voordelen:
- Zeer duidelijke c panel
- Geweldige klantenservice
- Snelle hosting
- Gratis website verhuizing
- Dagelijkse/automatische backups
- WordPress staging
- Automatische WordPress instalatie
- Gratis SSl en Cloudfare CDN
- Soms hebben ze acties met wel 70% korting op hostingpakketten
Nadelen:
- Domeinnaamregistratie is duur met 15 dollar per domein(ik heb mijn domeinnamen daarom staan bij strato)
- Klantenservice in het Engels (Alleen nadelig voor mensen die geen Engels kunnen)
- Contractverlening van het hostingpakket is aan de hoge prijs (Al moet ik zeggen dat ik het het geld waar vindt gezien het gebruiksgemak en extra functies bij Siteground)
Wat vinden anderen mensen van Siteground?
Zoals je gelezen hebt ben ik zeer positief over Siteground en beveel ik het van harte aan bij iedereen die een snelle website nodig heeft. Maar wat denken andere mensen nou over Siteground?
Je kunt in de twee reacties hierboven lezen dat ik niet de enige ben die zeer enthousiast is over de klantenservice van Siteground.
Siteground samenvatting
Siteground is voor mij de nummer 1 hostingprovider dat er op dit moment is. Het is dan ook één van de snelstgroeiende hostingbedrijven van dit moment. De performance’s zijn uitstekend, het is goed beveiligd, en de klantenservice is werkelijk formidabel. Daarnaast bevat het vele functies zoals de migrator en krijgt je website dagelijks een automatische backup.
Siteground heeft een overzichtelijke en duidelijke cpanel waardoor het zelfs voor mensen met weinig verstand van websites vrij makkelijk is om een website online te zetten en alles te snappen.
De prijzen zijn misschien een beetje aan de hoge kant in vergelijking met andere hostingproviders, maar daar en tegen heeft Siteground meer functies en zit het beter in elkaar dan de goedkopere hostingproviders.
0 reacties